Grovsmeden på arbejde i Slettestrand

Smed Freddy Nielsen. Foto: Mattias Bodilsen

Smed Freddy Nielsen. Foto: Mattias Bodilsen

Der var noget for både syn og næsebor – en usædvanlig oplevelse for de fleste – da havbåden »Elbo« fik sin kølskinne

Havbåden »Elbo«, der bygges i det gamle redningshus i Slettestrand, er nu så langt fremme, at den er blevet forsynet med en jernskinne som forstærkning af kølen.

Kølskinnen blev bukket lørdag 29. marts af en håndfuld frivillige fra Han Herred Havbådes smede- og spillav.

Smed Freddy Nielsen fra Udklit medbragte sin transportable kulesse, som blev sat op i det gule fiskepakhus ved parkeringspladsen.

Medlemmer af Han Herred Havbåde og interesserede i øvrigt var inviteret til at følge processen, og hele dagen igennem dukkede rigtig mange tilskuere op. Der var masser af indtryk for både syn og næsebor – en usædvanlig oplevelse for de fleste!

Jernskinnen blev varmet op til ca. 900 grader, hvor jernet bliver rødglødende. Det må ikke blive hvidglødende, for så bliver jernet for skørt, forklarer formidlingsmedarbejder Kirsten Monrad Hansen fra Han Herred Havbåde.
– Jernet blev båret fra essen hen på et stykke I-jern, hvor det blev banket i facon. Først skulle det bøjes efter en skabelon, så det følger Elbos stævn. Derefter blev det bøjet i en vinkel til hælen af Elbo. Det er vigtigt, at jernet ikke vrider sig ud af facon, når man arbejder med det.

Desuden blev der bøjet en stævnbøjle af rundjern. Jernet blev varmet op, hvorefter det med håndkraft blev bøjet over ambolten. Stævnbøjlen blev svejset på et stykke fladjern, der også blev smedet i facon for til slut at blive boltet gennem stævnen.

Går alt efter planen, er »Elbo« klar til at stå til havs omkring sankthans 2008.

Se flere billeder fra smededagen her …